Archive for Featured


Mundelein Center: Newhart Family Theatre Chicago, IL

The theatre project was a part of 200,000 s.f., 14-story renovation of Mundelein Center (also called the skyscraper) — an existing historic building at Loyola’s Lake Shore Campus.  The 6-phase project included new classrooms, offices, restrooms, corridors, elevators, new multipurpose room and a 230-seat performing arts theater that was built in Phase 5.

The new thrust stage theatre space is located in an substantially redeveloped north portion of the building, backed up by a fully equipped scene building shop, costume shop, performance classroom and a full-featured backstage. Designed in collaboration with theater design and lighting consultants, it defines a new high-profile learning experience for Loyola performing arts students. The theatre is meant to create a more intimate space for performances and can be configured for approximately 230 seats.

In order to develop the space to its fullest potential, significant structural alterations were required. Above the publicly accessible space, we proposed a separate technical level that provides access to sound control booth and to the tension grid, from which students can install and adjust the overhead light equipment.

After this phase of project was accomplished, construction of the multipurpose room was started on top of the existing roof above the main theatre space.

Executive Education Suite Chicago, IL

The new Executive Education suite is located on the 1st floor of the Quinlan School of Business. Loyola University was looking to create a more intimate and upscale learning environment.

The suite replaces an existing mock courtroom and classroom. They had been redeveloped into an efficient lecture room for 48 students, accompanied by a multi-funtion lounge that isolates the learning area from the traffic of the main lobby. Deeper behind the lecture room, we located four fully equipped break-out rooms for individual work or discussion. We also made sure that the newly created lockers would be suitable for students traveling with carry-on luggage.

Loyola School of Law Chicago, IL

This project will eventually become a 6 – story complete redevelopment of floors 9-14 of an existing 15-story building. The School of Law is located at 25 East Pearson on Loyola’s Water Tower Campus.  The project includes classrooms, offices and a Practice Courtroom.  The Law School is occupying the project floors during construction making it necessary for the project to be executed in four phases.

In order to promote ease of interaction between occupants BHMS designed a new central stairway connecting all the renovated floors.  This coupled with a open atrium at every other floor, allows for students and professors to easily connect.

During the first three phases, a number of high-profile offices, conference and staff rooms, as well as classrooms/lecture rooms were built, including the signature Practice Courtroom, and the latest Robert J. Corboy Courtroom completed during Phase 3 of construction. The overall project will total approximately 115,000 s.f.

Please see our similar educational projects accomplished by our firm.

Private Residence Dubuque County, IA

More details coming soon!

Loyola School of Law: Courtroom Chicago, IL

The Courtroom located on 10th floor was a part of the initial redevelopment phase of the 14-story Loyola School of Law at 25 East Pearson on Loyola’s Water Tower Campus. Commonly referred to as mock courtroom or practice courtroom, the two-story space is actually a multi-function lecture room that also serves representative purposes. It can seat up to 160 people, depending on configuration.

The Judge’s Bench is the centerpiece of the design. It can be configured for up to five people with different roles, whether it’s a mock trial or a conference. The center countertop is fixed, while the side seats may serve as witness seats. The platform is winged by an ornamental, curved wood wall. The wall is equipped with closets that conceal pieces of movable walls which in turn can be quickly configured as a partition or a large whiteboard. Two large projection screens concealed in the soffit above the Judge Bench are a part of the extended multimedia features of the space. For extra flexibility, student seating in the center of the room is movable, allowing teachers and speakers to move about for better interaction.

Please read more about the Law School redevelopment project.

LDB Corporate Offices Fort Mohave, AZ

This 6,000 square feet office building is located in one of the hottest areas of the United States.  The building has a curving blue wall down its center unifying the spaces within.  Every major space in the building has a view of the wall or is bounded by it.  The wall’s blue color was selected to temper the desert heat by providing a “visual coolness” for the occupants.

Private Residence Galena, IL

The client program called for a 3-bedroom home with limestone and a “tree house”.  The house is organized around a 132 feet long by 13’ feet high limestone wall which begins outside one end of the house, runs directly through the middle of the house and exits the house on the other end. This allows the stone to be experienced by the occupant on the interior as well as the exterior of the house.  The wall acts as a physical and visual anchor for the home while also acting as a horizontal counterpoint to the verticality of the tower.